Tłuszcz walczy z próbami spalenia go
25 listopada 2015, 12:05Im grubsi jesteśmy, tym więcej nasz organizm produkuje białka hamującego zdolność spalania tłuszczu. Jako donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge i Toho University, białko sLR11 hamuje termogenezę.
Ci, co skaczą, przeżywają
22 grudnia 2015, 12:26Larwy pasożytniczej błonkówki Bathyplectes anurus nie skaczą dla zabawy, skaczą, by znaleźć zacienione miejsce i przetrwać.
Nowy gatunek ptaka z Indii i Chin
21 stycznia 2016, 11:35Międzynarodowy zespół naukowców odkrył nowy gatunek ptaka, który żyje w północno-wschodnich Indiach oraz przyległych rejonach Chin. Nazwano go drozdoniem z himalajskich lasów; nazwa łacińska Zoothera salimalii to hołd złożony indyjskiemu ornitologowi dr. Sálimowi Alemu (1896-1987).
Chcą pobić rekord prędkości elektrycznego samochodu
10 lutego 2016, 12:58W Utah trwają przygotowania do pobicia rekordu prędkości pojazdu napędzanego silnikiem elektrycznym. Rekord będzie bił pojazd Venturi Buckeye Bullet 3 (VBB-3), wspólne dzieło Venturi Automobiles i studentów z Ohio State University. Samochód o długości ponad 11 metrów ma moc 3000 KM i szacuje się, że osiągnie prędkość 600 kilometrów na godzinę
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
Witamina D3 poprawia funkcje serca u chorych z niewydolnością
6 kwietnia 2016, 11:47Codzienne zażywanie witaminy D3 poprawia funkcje serca u chorych z przewlekłą niewydolnością serca.
Podejrzana blaszka już się nie ukryje...
12 maja 2016, 06:12Technika zwana wewnątrznaczyniowym obrazowaniem fotoakustycznym (ang. intravascular photoacoustic imaging, IVPA) zapewnia trójwymiarowe obrazy wnętrza naczyń. Niewykluczone, że dzięki najnowszym ulepszeniom pomoże lekarzom zidentyfikować blaszki miażdżycowe podatne na pęknięcie.
Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach
15 czerwca 2016, 11:49Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.
Colli Albani zagrożą Rzymowi?
25 lipca 2016, 10:27W odległości około 30 kilometrów od Rzymu znajduje się kompleks wulkanicznych wzgórz Colli Albani. Wydają się one nieczynne, gdyż w całej ludzkich historii nie zanotowano żadnego przykładu ich erupcji.
Odkryto wariant genu ograniczający spożycie kawy
29 sierpnia 2016, 10:47Osoby z pewnym wariantem genu PDSS2 piją mniej kawy. Jak tłumaczą naukowcy ze szkocko-włosko-holenderskiego zespołu, obniża on zdolność komórek do rozkładania kofeiny, przez co alkaloid dłużej utrzymuje się w organizmie.